I ara m'ha tornat a conquerir amb els dos vins de Succés Vinícola, petit celleret que elabora sota el paraigües de la D.O. Conca de Barberà: el vi CUCA DE LLUM 2012 i EL MENTIDER 2010 i que a més a més trenquen esquemes pel que fa al concepte que se'n té de la trepat i per la joventut dels seus elaboradors (23 anys).
Però primer posem ordre.
El trepat és una varietat de raïm negre que trobem a Catalunya i Balears i que és autòctona i singular de la Conca de Barberà, tot i que se'n troba també a Costers del Segre. Tradicionalment sempre s'ha dit que el vi de raïm trepat és fresc, lleuger i afruitat, amb poca aroma i baixa graduació alcohòlica (10-11% vol) . S'utilitza majoritàriament per l'elaboració de vi rosat natural(polpa molt clara). És una de les dues varietats autoritzades per l'elaboració del cava rosat. Actualment viu una espècie de eclosió i lidera la revolució degut a la tendència actual de vins més lleugers, elegants, subtils, on prima la fruita i la terra abans que la feina al celler, és a dir vins diferents i diferenciats, on la tipicitat s'ha de fer valdre com a argument de venda dins un món hiper globalitzat. La trepat són fruites vermelles, maduixa sobretot, pebre negre, pebre rosa, a encens si té criança.
La Denominació d'origen Conca de Barberà regula la producció vitícola de les conques dels rius Francolí i el seu afluent, l'Anguera, a la comarca de la Conca de Barberà. El primer reglament del Consell Regulador fou aprovat el 19 de novembre de 1985.
El clima és moderat, entre mediterrani i de secà, amb una temperatura i pluviositat òptimes per elaborar vins de qualitat secs aromàtics i suaus. L'altitud mitjana és de 500 m. El sòl és bàsicament calcari.
à de la Conca, Blancafort, Conesa, l'Espluga de Francolí, Forès, Montblanc, Pira, Rocafort de Queralt, Sarral, Senan, Solivella, Vallclara, Vilaverd i Vimbodí i Poblet.
La varietat de raïm autòctona i característica de la Conca de Barberà és el trepat[1] que produeix un vi rosat característic, lleuger i aromàtic. També s'utilitza per fer vi blanc amb cupatge de parellada i macabeu, i vi negre amb cupatge d'ull de llebre. El 80% de la producció són vins blancs novells, frescos i fruitosos, amb predomini del parellada.
Succés Vinícola neix al 2011 al Viver de Celleristes de Barberà de la Conca; Quan van acabar d'estudiar a Falset, l'Albert i la Mariona (23 anys!!!! i no provenen d'aquest mon!!!???) coneixien l'existència del Viver de Celleristes de Barberà i van decidir apuntar-se a la llista d'espera per si hi havia sort. Al cap de pocs mesos, rebien una trucada i els oferien instal·lar-se al primer viver d'empreses per a cellers de tot l'estat que s'ubica, des de 2007, en el que va ser la primera cooperativa inaugurada a nivell estatal, la de Barberà de la Conca. Aquest juny varen sortir a la llum els seus dos vins elaborats únicament amb Trepat i ja acullen molts elogis i puntuacions a les millors guies de l'estat.

Agraeix una aireació. Color cirera, rivet violaci, net i molt brillant, capa mitja. Aromes d'intensitat mitja, a fruita vermella acida, cireres de pastor, "xupaxups kojac", pebre en gra negre i rosa. En boca és saborós, té una entrada fluida, fresca, lleugera i agradable, subtils tanins i post-gust força llarg. 7,50€
El Mentider 2011. Vi negre jove amb criança. 100% trepat de vinyes vellíssímes de 100 anys. 15% d'alcohol. Verema manual en caixes i selecció manual del raïm. Fermentació espontània en dipòsits d'acer inoxidable. Maceració durant uns 45 dies. Es comença la fermentació malolàctica espontània en bótes 500 litres i s'acaba en bótes de 225 i 300 litres. Criança en les mateixes bótes durant 9 mesos. Producció d'unes 1.500 ampolles. Color cirera picota i rivet grana, capa mitja alta, llàgrima present però fluïda. Intensitat aromàtica mitja, fruita vermella madura, cirera, balsàmics d'eucaliptol, tocs d'herbes de garriga, pebre en gra, caramel de cafè i xocolata, encens, fum de tabac aromatitzat de pipa d'aigua. Entrada voluminosa, fresca, elegant, molt sedosa, tanins molt polits. Amargor final que convida a seguir omplint la copa. Es un vi sensual, sedositat, força i amabilitat. Llarg, llarguíssim.
Total que si creieu que en això del vi cal experiència, ja ho veieu que no, bona vinya, intuïció i molta il·lusió com l'Albert i la Mariona.
M'agrada la Trepat, i si la feu vosaltres més.
Salut
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada