dilluns, 18 de novembre del 2013

M'agrada La Trepat

Doncs si, definitivament m'agrada la Trepat, de fet ja fa temps que ho sé, des que fa 5 anys vaig tastar per primera vegada el Trepat de Carles Andreu, el de Josep Foraster, l'increïble cava rosat d'Agustí Torelló i el mateix cava rosat barrica de Carles Andreu(espectacular).

I ara m'ha tornat a conquerir amb els dos vins de Succés Vinícola, petit celleret que elabora sota el paraigües de la D.O. Conca de Barberà: el vi CUCA DE LLUM 2012 i EL MENTIDER 2010 i que a més a més trenquen esquemes pel que fa al concepte que se'n té de la trepat i per la joventut dels seus elaboradors (23 anys).

Però primer posem ordre.

El trepat és una varietat de raïm negre que trobem a Catalunya i Balears i que és autòctona i singular de la Conca de Barberà, tot i que se'n troba també a Costers del Segre. Tradicionalment sempre s'ha dit que el vi de raïm trepat és fresc, lleuger i afruitat, amb poca aroma i baixa graduació alcohòlica (10-11% vol) . S'utilitza majoritàriament per l'elaboració de vi rosat natural(polpa molt clara). És una de les dues varietats autoritzades per l'elaboració del cava rosat. Actualment viu una espècie de eclosió i lidera la revolució degut a la tendència actual de vins més lleugers, elegants, subtils, on prima la fruita i la terra abans que la feina al celler, és a dir vins diferents i diferenciats, on la tipicitat s'ha de fer valdre com a argument de venda dins un món hiper globalitzat. La trepat són fruites vermelles, maduixa sobretot, pebre negre, pebre rosa, a encens si té criança.

La Denominació d'origen Conca de Barberà regula la producció vitícola de les conques dels rius Francolí i el seu afluent, l'Anguera, a la comarca de la Conca de Barberà. El primer reglament del Consell Regulador fou aprovat el 19 de novembre de 1985.
El clima és moderat, entre mediterrani i de secà, amb una temperatura i pluviositat òptimes per elaborar vins de qualitat secs aromàtics i suaus. L'altitud mitjana és de 500 m. El sòl és bàsicament calcari.

La zona de la denominació d'origen s'estén pels següents municipis: Barber premi
à de la Conca, Blancafort, Conesa, l'Espluga de Francolí, Forès, Montblanc, Pira, Rocafort de Queralt, Sarral, Senan, Solivella, Vallclara, Vilaverd i Vimbodí i Poblet.
La varietat de raïm autòctona i característica de la Conca de Barberà és el trepat[1] que produeix un vi rosat característic, lleuger i aromàtic. També s'utilitza per fer vi blanc amb cupatge de parellada i macabeu, i vi negre amb cupatge d'ull de llebre. El 80% de la producció són vins blancs novells, frescos i fruitosos, amb predomini del parellada.

Succés Vinícola neix al 2011 al Viver de Celleristes de Barberà de la Conca; Quan van acabar d'estudiar a Falset, l'Albert i la Mariona (23 anys!!!! i no provenen d'aquest mon!!!???) coneixien l'existència del Viver de Celleristes de Barberà i van decidir apuntar-se a la llista d'espera per si hi havia sort. Al cap de pocs mesos, rebien una trucada i els oferien instal·lar-se al primer viver d'empreses per a cellers de tot l'estat que s'ubica, des de 2007, en el que va ser la primera cooperativa inaugurada a nivell estatal, la de Barberà de la Conca.  Aquest juny varen sortir a la llum els seus dos vins elaborats únicament amb Trepat i ja acullen molts elogis i puntuacions a les millors guies de l'estat.


Cuca de LLum 2012, vi negre jove 100% trepat de vinya adulta (35 anys), segona verema, agricultura tradicional amb un màxim de respecte cap l'ecosistema. Verema manual en caixes. Selecció manual del raïm. Fermentació espontània en dipòsits d'acer inoxidable. El 50% realitza la fermentació malolàctica espontània en bótes de 300 i 500 litres i l'altre en els mateixos dipòsits d'acer inoxidable i roman durant uns 2-3 mesos fins el seu embotellat.. El nom es deu a un succés d'una nit a la finca en que varen trobar una cuca de llum, una raresa al igual que la varietat trepat. 2n premi Millor Vi Negre Jove de la DO Conca de Barberà i 89 punts Peñin.
Agraeix una aireació. Color cirera, rivet violaci, net i molt brillant, capa mitja. Aromes d'intensitat mitja, a fruita vermella acida, cireres de pastor, "xupaxups kojac", pebre en gra negre i rosa. En boca és saborós, té una entrada fluida, fresca, lleugera i agradable, subtils tanins i post-gust força llarg. 7,50€

El Mentider 2011. Vi negre jove amb criança. 100% trepat de vinyes vellíssímes de 100 anys. 15% d'alcohol. Verema manual en caixes i selecció manual del raïm. Fermentació espontània en dipòsits d'acer inoxidable. Maceració durant uns 45 dies. Es comença la fermentació malolàctica espontània en bótes 500 litres i s'acaba en bótes de 225 i 300 litres. Criança en les mateixes bótes durant 9 mesos. Producció d'unes 1.500 ampolles. Color cirera picota i rivet grana, capa mitja alta, llàgrima present però fluïda. Intensitat aromàtica mitja, fruita vermella madura, cirera, balsàmics d'eucaliptol, tocs d'herbes de garriga, pebre en gra, caramel de cafè i xocolata, encens, fum de tabac aromatitzat de pipa d'aigua. Entrada voluminosa, fresca, elegant, molt sedosa, tanins molt polits. Amargor final que convida a seguir omplint la copa. Es un vi sensual, sedositat, força i amabilitat. Llarg, llarguíssim.

Total que si creieu que en això del vi cal experiència, ja ho veieu que no, bona vinya, intuïció i molta il·lusió com l'Albert i la Mariona.

M'agrada la Trepat, i si la feu vosaltres més.
Salut