dilluns, 18 de novembre del 2013

M'agrada La Trepat

Doncs si, definitivament m'agrada la Trepat, de fet ja fa temps que ho sé, des que fa 5 anys vaig tastar per primera vegada el Trepat de Carles Andreu, el de Josep Foraster, l'increïble cava rosat d'Agustí Torelló i el mateix cava rosat barrica de Carles Andreu(espectacular).

I ara m'ha tornat a conquerir amb els dos vins de Succés Vinícola, petit celleret que elabora sota el paraigües de la D.O. Conca de Barberà: el vi CUCA DE LLUM 2012 i EL MENTIDER 2010 i que a més a més trenquen esquemes pel que fa al concepte que se'n té de la trepat i per la joventut dels seus elaboradors (23 anys).

Però primer posem ordre.

El trepat és una varietat de raïm negre que trobem a Catalunya i Balears i que és autòctona i singular de la Conca de Barberà, tot i que se'n troba també a Costers del Segre. Tradicionalment sempre s'ha dit que el vi de raïm trepat és fresc, lleuger i afruitat, amb poca aroma i baixa graduació alcohòlica (10-11% vol) . S'utilitza majoritàriament per l'elaboració de vi rosat natural(polpa molt clara). És una de les dues varietats autoritzades per l'elaboració del cava rosat. Actualment viu una espècie de eclosió i lidera la revolució degut a la tendència actual de vins més lleugers, elegants, subtils, on prima la fruita i la terra abans que la feina al celler, és a dir vins diferents i diferenciats, on la tipicitat s'ha de fer valdre com a argument de venda dins un món hiper globalitzat. La trepat són fruites vermelles, maduixa sobretot, pebre negre, pebre rosa, a encens si té criança.

La Denominació d'origen Conca de Barberà regula la producció vitícola de les conques dels rius Francolí i el seu afluent, l'Anguera, a la comarca de la Conca de Barberà. El primer reglament del Consell Regulador fou aprovat el 19 de novembre de 1985.
El clima és moderat, entre mediterrani i de secà, amb una temperatura i pluviositat òptimes per elaborar vins de qualitat secs aromàtics i suaus. L'altitud mitjana és de 500 m. El sòl és bàsicament calcari.

La zona de la denominació d'origen s'estén pels següents municipis: Barber premi
à de la Conca, Blancafort, Conesa, l'Espluga de Francolí, Forès, Montblanc, Pira, Rocafort de Queralt, Sarral, Senan, Solivella, Vallclara, Vilaverd i Vimbodí i Poblet.
La varietat de raïm autòctona i característica de la Conca de Barberà és el trepat[1] que produeix un vi rosat característic, lleuger i aromàtic. També s'utilitza per fer vi blanc amb cupatge de parellada i macabeu, i vi negre amb cupatge d'ull de llebre. El 80% de la producció són vins blancs novells, frescos i fruitosos, amb predomini del parellada.

Succés Vinícola neix al 2011 al Viver de Celleristes de Barberà de la Conca; Quan van acabar d'estudiar a Falset, l'Albert i la Mariona (23 anys!!!! i no provenen d'aquest mon!!!???) coneixien l'existència del Viver de Celleristes de Barberà i van decidir apuntar-se a la llista d'espera per si hi havia sort. Al cap de pocs mesos, rebien una trucada i els oferien instal·lar-se al primer viver d'empreses per a cellers de tot l'estat que s'ubica, des de 2007, en el que va ser la primera cooperativa inaugurada a nivell estatal, la de Barberà de la Conca.  Aquest juny varen sortir a la llum els seus dos vins elaborats únicament amb Trepat i ja acullen molts elogis i puntuacions a les millors guies de l'estat.


Cuca de LLum 2012, vi negre jove 100% trepat de vinya adulta (35 anys), segona verema, agricultura tradicional amb un màxim de respecte cap l'ecosistema. Verema manual en caixes. Selecció manual del raïm. Fermentació espontània en dipòsits d'acer inoxidable. El 50% realitza la fermentació malolàctica espontània en bótes de 300 i 500 litres i l'altre en els mateixos dipòsits d'acer inoxidable i roman durant uns 2-3 mesos fins el seu embotellat.. El nom es deu a un succés d'una nit a la finca en que varen trobar una cuca de llum, una raresa al igual que la varietat trepat. 2n premi Millor Vi Negre Jove de la DO Conca de Barberà i 89 punts Peñin.
Agraeix una aireació. Color cirera, rivet violaci, net i molt brillant, capa mitja. Aromes d'intensitat mitja, a fruita vermella acida, cireres de pastor, "xupaxups kojac", pebre en gra negre i rosa. En boca és saborós, té una entrada fluida, fresca, lleugera i agradable, subtils tanins i post-gust força llarg. 7,50€

El Mentider 2011. Vi negre jove amb criança. 100% trepat de vinyes vellíssímes de 100 anys. 15% d'alcohol. Verema manual en caixes i selecció manual del raïm. Fermentació espontània en dipòsits d'acer inoxidable. Maceració durant uns 45 dies. Es comença la fermentació malolàctica espontània en bótes 500 litres i s'acaba en bótes de 225 i 300 litres. Criança en les mateixes bótes durant 9 mesos. Producció d'unes 1.500 ampolles. Color cirera picota i rivet grana, capa mitja alta, llàgrima present però fluïda. Intensitat aromàtica mitja, fruita vermella madura, cirera, balsàmics d'eucaliptol, tocs d'herbes de garriga, pebre en gra, caramel de cafè i xocolata, encens, fum de tabac aromatitzat de pipa d'aigua. Entrada voluminosa, fresca, elegant, molt sedosa, tanins molt polits. Amargor final que convida a seguir omplint la copa. Es un vi sensual, sedositat, força i amabilitat. Llarg, llarguíssim.

Total que si creieu que en això del vi cal experiència, ja ho veieu que no, bona vinya, intuïció i molta il·lusió com l'Albert i la Mariona.

M'agrada la Trepat, i si la feu vosaltres més.
Salut






diumenge, 3 de novembre del 2013

Festa del Xarel·lo dolç a Finca Parera






Aquest passat dilluns 28 d'octubre varem gaudir d'un divertit esdeveniment a Finca Parera (Sant LLorenç d'Hortons), LA FESTA DEL XAREL·LO DOLÇ ja en la seva 3ª edició.

No és pas una jordanda tècnica, feixuga entre professionals estirats i elaboradors cansats, es tracta d'una festa entre amics, gent que estima el vi que ve d'arreu i l'equip que envolta l'elaboració i comercialització dels vins d'en Ruben Parera, on es fa la verema i posteriorment es trepitxa el xarel·lo sobremadurat per elaborar el dolç Sol i Serena que un cop fermentat madurarà a sol i serena durant almenys 3 anys, s'esmorza, es riu, es beu i es menja molt.


Genial l'esmorzar, regat amb el encara magnífic Sassó 2010(xarel•lo i chardonnay criat en bota d'acacia catalana) decantat i begut a la catalana, és a dir amb porró, i el Faust 0.8 que val a dir que em va agradar molt doncs recupera una mica aquell esperit més salvatge del 2006, i el fa ser un vi més viu, que segurament cambiarà a cada moment.

Ja al celler on estava tot apunt per, mentre es trepitjava el raïm del dolç xarel·lo, poder tastar d'una manera completament informal altra volta el Sassó, el Faust 0.8, el Khronos (quin nas més espectacular i quanta millor vida que li resta ) i la mica que queda del Clar 2012 (conserva quelcom d'aroma però en boca desapareix).



El dinar de germanor va estar força bé, i vàrem poder tastar els nous novells 2013, tot i que encara els queden un parell o tres de setmanes, prometen molt i nova imatge altre vegada tot i que seguint en la linea anterior..
Parera Team


Cal agraïr als Parera la ilusió, les ganes, el bon rotllo, i l'hospitalitat doncs són aquestes coses que fan que una no hagi mirat enrera ni una sola vegada des fa 8 anys quan va començar en això del vi.

dimarts, 22 d’octubre del 2013

Deconstruint el vi Català

El dia 24 d'Octubre per fi s'estrena el documental Deconstruint el vi Català després de 3 anys filmant en diferents èpoques i estacions, entrevistes variades i, busqueda de mecenes per aquest projecte d'obra audiovisual transmèdia sobre els vins de Catalunya.

Un recorregut per la Catalunya vinícola acompanyat de les reflexions de diverses personalitats del món del vi. Història, territori, ecologia, singularitat genètica, consum de proximitat… A mig camí entre el documental i el reportatge aquesta obra pretén redescobrir una beguda que va arribar a Catalunya fa 2.700 anys i que avui forma part important de la cultura i la identitat d’un poble.

Desitjo que ajudi a fer una reflexió sobre la salut dels nostres vins i per tant de la nostra cultura. Falta molt camí per recorrer.

Us trascribeixo paraules d'alguns dels protagonistes del document.


  • En quin producte et pots beure el temps??? Ruben Parera. Vinyeró
  • Hi han pocs productes que expressin tant el territori com el vi Sergi de Lamos.  Director del Vitec (Parc Tecnologic del Vi)
  • Anar al territori a través de petits glopets es pur hedonisme Oriol de Tudela. Filòsof
  • Caldria erradicar la frase "la cultura del vi" perquè quin futur pot tenir un producte que li exigeixi al seu consumidor que d'entrada ha de tenir una cultura Jordi Alcover. Coautor de Guia de Vins de Catalunya
  • Es que el futur o és cològic o ni hi haurà futur.  Josep Mª Albet i Noya. Viticultor, elaborador i president de la D.O 

Us deixo enllaç al Video cartell que és una "xulada" (Clicqueu damunt de la imatge els diferents videos)



dimecres, 18 de setembre del 2013

Cava Rotxa. Fent realitat els somnis

Som fets de somnis, de somnis renunciats, de somnis no complerts però sobretot de somnis fets realitat.


Avui i reiniciant el bloc parlaré del somni d'un amic i els seus caves, prometo ser objectiva, tot i que permeteu-me que es noti un punt d'apreci.

En Josep llavors de donar tombs per la vida o que la vida li donés tombs va voler complaure la seva passió pel vi i seguir els passos del seu besavi. El resultat és aquesta gamma d'espumosos amb el nom amb el que eren coneguts la família a Can Rossell de la Serra (Cal Rotxa. El seu besavi era panotxa i així se'ls coneixia)

CAVES ROTXA elaborats a Sant Sadurní d'Anoia i pensats a CAN ROSSELL DE LA SERRA (Torrelavit-Al cor de l'Alt Penedès).

No us penseu que parlo de cava artesà (d'aquell que la majoria de vegades ni és art ni és sa), casolà, sense pretensions, que va!!!! Estic parlant d'uns grans vins que en tenen moltes de pretensions , volen ser grans, una gamma de 5 caves que estan molt ben fets i ben pensats pel Josep i en Ferran Gironès (enòleg penedesenc i valent pioner en introduir la vinya al Principat d'Andorra a més de 1000 m d'altitud).

La gamma la conformen:

ROTXA FRESC: Xarel·lo, Macabeu i Parellada, 12 mesos de criança en rima. Em va enamorar de seguida , tal i com diu el nom, és fresc, bombolla petita però cruixent, molta fruita, cítrics, poma, pera, i un fons de galeta, més fresc en boca que en nas. Un gran, gran aperitiu, bo també amb postres.

ROTXA ASCENS: Xarel·lo, Macabeu i Parellada, 15-18 mesos de criança en rima. Groc força pàl·lid, bombolla molt ben integrada, notes fresques de fruita blanca, ja més madura, comencem a notar la brioixeria degut a la seva criança. Acompanyarà molt bé qualsevol entrant, mariscs i carns blanques suaus.

ROTXA ROIG EXTRA BRUT: Trepat. El primer que sorprèn d'aquest vi és aquest color gens habitual, no estem parlant del típic blush color gerd, sinó d'un pell de ceba ja evolucionat, tot i que el cava no ho està gens d'evolucionat, és vinós, carnós però alhora fresc, complexe i ric en aromes de fruits vermells. Tasteu-lo d'aperitiu o amb embotits.

ROTXA FEBUS RESERVA ESPECIAL- Xarel·lo, macabeu i Parellada. Criança de més de30 mesos en rima. Pendent de tastar

ROTXA DOCTE BRUT Gran Reserva. Xarel·lo i Chardonnay. Criança de més de 42 mesos en rima. Desgorjat manual. Tast acabat de desgorjar. Està extraordinàriament bo, és un cava amb reflexes daurats, bombolla molt fina però corona persistent, aromes a fruita madura, poma al forn, préssecs madurs, pastisseria, fruits secs, pa torrat, vaja un cava complexe, un cistell on anar-hi traient coses. En boca és untuós, oliós i amb una bona acidesa que convida a demanar que et reomplin la copa. Un cava sense complexes per competir amb els grans del país. Demanarem el Josep que ens vengui una ampolla amb una data anterior de desgorjat.


Els podeu trobar a LA FASTUSKA de Sabadell.