diumenge, 19 de febrer del 2012

Un vi, un estat d'ànim I. Palo Cortado Wellington


És ben cert que l'estat d'ànim ens influenciarà en la manera de valorar un vi, i per tant no tot s'hi val en tot moment... avui maridarem un vi amb la nostalgia...

Amb quin vi compartirieu unes hores de nostalgia??? jo no sé si tinc clar amb quin vi ho faria, però si que sé que hauria de ser un gran, gran vi ... no em faria res que aquest moment tant intim, esperat i en certa manera agradable fos pres amb un vi d'aquells que tenim guardats per celebracions, d'aquells que no trobem mai el moment de pendre. I perquè no quan estas trist, nostàlgic, i en sol·litud volguda??? l'ocasió s'ho mereix, tu, els records i el vi ... mmm quina bona estona ens espera. Un palo cortado,amb aquells records a avetllanes, inmens, ancià, amb experiència ??? un negre profund, avellutat, d'aquells que t'abraçen no tan sols la boca sinó tot el cos, quan sembla que el vi t'enten??? un vi corpulent, alcoholic, t'escolta i et transporta en braços allà on tu vols ser???
Us descobreixo un gran, gran vi, un accident, un infravalorat, un desconegut, un...

JEREZ CORTADO WELLNGTON VOS 20 ANYS. Bodega Hidalgo La Gitana de Sanlúcar de Barrameda. El celler és dels pocs del marc de Jerez que encara conserva la propietat en mans de la familia. 100% raïm palomino

Deixeu-me però que abans de parlar del vi us expliqui primer el difícil, que és definir que és un PALO CORTADO, és un vi misteriós, una reliquia, una raresa... Segons el CRDO Jerez-Xèrès-Sherry tècnicament o segons mètode d'el·laboració no en parla però si que parla de manera organolèptica és a dir el defineix com un vi que uneix la delicadesa i la finor en nas d'un amontillat amb la estructura i rodonesa d'un olorós, per tant no existeig una forma reglamentada d'elaborar el palo cortado i que una sigui més autentica que una altra. Cada bodega ens explicarà una formula diferent d'elaborar el seu. Ara bé, historicament, sempre s'ha dit que el Palo Cortado no es produeix sinó que "ocurreix", és a dir en certes partides sense saber ben bé perquè el capatàs(enoleg) trobava que algunes botes havien desenvolupat algunes particularitats especifiques i les apartava de la resta perquè es definissin i poder continuar la seva criança, aquestes botes eren marcades amb guix amb una ralla horitzontal que talla una ratlla anterior vertical (indicava que era una manzanilla o fino) quedant un pal tallat per un altre.

Actualment això no és així, el procés que els cellerers més utilitzen, és que, en un moment de la criança biològica (o sota vel en flor), el capatàs decideix que una partida d'aquests vis formarant part del escalat (sistema de soleres i criaderes) del Palo Cortado, llavors encapçala (afegeix alcohol vínic fins a 17/18º) les botes que creu oportunes i el destina directament a aquesta finalitat. Potser és un procés més de mercat, i menys romàntic però almenys ens assegura que aquest vi mai desapareixerà.

En fi, no si si m'he explicat prou bé, o si m'heu pogut entendre, doncs penseu que els Xeresos són vins d'una raresa enológica mundial increible doncs són completament originals no tenen precedents i no s'elaboren a cap lloc del món més. Per tant són productes d'un gran valor i generalment a un preu ridicul (excepte potser els Palo Cortado, el que ens ocupa té un preu excepcional a 18 € trobat a l'Alcampo).

Deixem-nos de preguntes i bevem Xerès.

Color ambarí amb reflexos d'or vell.
Intensitat aromàtica mitja alta, a avellanes, nous, torró d'agramunt, laques i barnissos, pell de taronja confitada, salabró de mar.
En boca és avellutat i afilat alhora, ple, amb cos i elegant.

Per cert, es pot deixar obert dies i setmanes i la única cosa que pot passar és que millori.

Va por todo uztede!!!!!