divendres, 6 d’agost del 2010

Blanc ecològic

Troballa: "Vi amb una RQP (relació qualitat preu) excepcional trobat per un atzar o en el curs d'una investigació, d'una busqueda ... normalment al super o a la viniteca de prop de casa".

Tornem als vins econòmics i a més a més ecològics, en aquest cas un vi blanc del Penedès, terra de blancs i dic això encara que em renyin, doncs si és veritat que hi han excel·lents vins negres en aquesta terra, però quants són vins únicament fets amb varietats pròpies???? doncs molt i molt pocs, tots realitzats amb varietats foranes mal dites millorants.

Almenys en blancs encara conserva, gracies a l'ajut inestimable del cava unes varietats que li són autòctones i per tant que li confereixen una identitat pròpia al Penedès.

Aquestes varietats són les utilitzades en el vi que avui tastem: Parellada, Xarel·lo i Macabeu. I doncs que ens aporten aquestes varietats de raïm??? De forma general: La Parellada dona vins de poca graduació, àcids, aroma fresc i delicat i escassa longevitat. La Xarel·lo ens porta a mosts rics en sucre, mitja graduació alcohòlica i acidesa no excessiva però equilibrada. Vins consistents, generosos en aromes i paladar elegant i sedós. I per últim la Macabeu que produeix vins de qualitat, afruitats, lleugers, equilibrats i d'aroma fi, melós i elegant (poma, préssec).

Vi: BLANC DE PACS
Anyada: 2009
Bodega: PARÉS BALTÀ
D.O.: PENEDÈS
Varietats: Parellada, Xarel·lo i Macabeu
Elaboració: Fermentació a 16° C en dipòsits d’inoxidable durant 2 setmanes.
Alcohol: 11, 5%
Tª SERVEI: 6-8º
PREU: 4,80 €
COMPRA: El Celler de la Vila (Sant Quirze del Vallès)
CATA: Visual: Groc molt pàlid brillant amb algún altre sediment, poca llàgrima.
Olfacte: Intensitat mitja alta de flors blanques, fruits blancs (poma golden, pera madura), i cítrics com ara l'aranja.
Gustativa: Entrada fresca, suau, saborós, fruitós, salí, i lleuger. Acidesa correcte. Post gust mig.

Conclusió: Vi fàcil, ideal per aquests aperitius de dies calorosos o aquestes tardes de gandula i llibre.

Parés Baltà és un celler familiar ubicat a Pacs del Penedès des de 1970, realitza pràctiques ecològiques des de llavors i actualment els seus vins estan certificats pel corresponent organisme. Actualment hi ha treballant a vinyes i al celler 3 generacions:l'avi que encara controla part de la viticultura, juntament amb el pare, i els 2 nets que porten la direcció del celler juntament amb les seves esposes que són les enòlogues.

Reconec que no conec gaire els seus vins, tot i que ja en tinc ganes, però si que us puc aconsellar que tasteu aviat el seu Calcari (100% xarel·lo), un delicat equilibri entre la frescor i la untuositat. Val a dir que avui en dia al Penedès si no fas un Xarel·lo varietal no ets ningú i Parés Baltà el té excel·lent.