diumenge, 22 d’agost del 2010

Afortunat souvenir

Des que som pares, això de viatjar s'ha convertit en un record, tot i que, per sort, anem descobrint paisatges més propers a casa i tenim grans amics.

Els amics sense responsabilitats infantils són els que ens expliquen coses i rutes d'altres països, llunyans uns, veïns els altres ... com ara França, d'aquí prové el vi que avui tastem, concretament de la zona de Jurançon (sudoest) flanquejada pel Castell de Pau i per suposat pels Pirineus. La veritat és que tots els "souvenirs" m'agraden (inclosos els "frikis") però que ens portin uns vins em fa especial il·lusió, per defecte professional (obvi) però sobretot si te'ls prens amb les persones que l'han portat, mentre t'expliquen apunts del viatge, en aquest cas la Susana i l'Elies.

França vitivinicolament parlant fa enveja, pels terrers, pels vins, per la avantatge que ens porten en anys, per com cuiden el que és propi i autòcton i ... mmm...envejo sanament els seus vins dolços naturals (sense addicció d'alcohol): Sauternes, Barzac, Montbazillac, Jurançon, Loira (Quart de Chaume i Vouvray ), Alsàcia, Jura i d'altres regions que em deixo. Vins amb una dolçor lleugera, amb una superba acidesa que els hi otorga frescor, vins grandiosos acompanyant foie o formatges. Emocionants.

Bé us descric humilment el que em va dir el vi.


Vi: CHATEAU LES ASTOUS. Vendanges Tardives
Anyada: 2006
Bodega: Heid Fréres- CAVE DES PRODUCTEURS DE JURANÇON
D.O.: AOC Jurançon
Varietats: Petit Manseng 90%, Gros manseng 10%
Elaboració: Verema tardana recollida a mà al Novembre després de 3-4 passades. Criança en ampolla d'almenys 18 mesos
Alcohol: 13%
Tª SERVEI: 10-12º
PREU: Desconegut. Econòmic. Si aneu a França busqueu-lo a Carrefour o Auchan
COMPRA: França
CATA: Visual: Groc or, amb reflexes ja taronges, brillant, no gaire glicèric.
Olfactiva: Intensitat mitja alta que dona mel, orellanes, pruna groga, taronja confitada, apunt cítric (pell aranja) i fruita tropical (mango), figues seques, canyella. M'ho creuria si em diguessin que té quelcom de Botrytis
Gustativa: Entrada suau, fresca. Lleugera dolçor amb una bona acidesa. Pas sedòs. Retrogust un pel amarg gens molest. Té un final llarg, molt i molt agradable.

Gràcies, per compartir-lo.

Deixeu-me apuntar que la nota de tast es refereix bàsicament al 1º dia de l'ampolla oberta, que és quan el vaig trobar un gran vi, el 2ºn dia tot i que és un vi excepcional amb una fantàstica RQP (relació qualitat preu), el vi havia perdut nervi i per tant una certa frescor.